Soğuk algınlığı mı?- Grip mi?

Kışa yaklaşırken herhalde en sevimsiz durum hastalanma sayımızın artmasıdır, ya da kreşe okula giden çocuklarınızın her hafta eve hastalıkla gelmesidir.

 

Eğer evde bakım yapılan daha küçük bir bebek veya yaşlı ya da hasta varsa eve gelen her hastalık bu durumu iyice zorlaştırır.

 

Peki kışın yakalandığımız her hastalık acaba çok önemli midir?, çok zor mu geçer; hepsi grip midir?, ya da hepsinde antibiyotik kullanmak gerekir mi? Bu ve benzeri sorular için aşağıdaki yazıya bir göz atabilirsiniz, ve kış hastalıkları hakkında bilginizle kendinizi rahatlatabilirsiniz.

 

Üst solunum yolu enfeksiyonları nelerdir?

Bu tekbaşına bir tanı değildir, birden fazla hastalığı tanımlamak için bazen kolayımıza kaçarak söylediğimiz bir sınıflamadır. Bu gruptaki hastalıklar;

  • Soğuk algınlığı (nezle, akut nazofarenjit)
  • Grip (paçavra hastalığı)
  • Farenjit
  • Rinit
  • Tonsillit (bademcik iltihabı)
  • Sinüzit
  • Otit (orta kulak iltihabı)
  • Larenjit (ses tellerinin iltihabı)

Bu hastalıkların %80-90 kadarına virüsler neden olur; bu da şu demektir ki üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalandıysanız antibiyotik almanız %90 ihtimalle gerekmiyor.

 

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından soğuk algınlığı ve grip tanıları sadece halk arasında birbiri yerine konulmaz, bazen doktorlar bile bu ayrımı yapmakta zorlanabilir. Bunun sebebi de hastalık belirtilerinin birbiriyle çok benzer olup klasik bir tanı testinin rutin kullanımda olmamasıdır.

 

Soğuk algınlığı: Yarıya yakını rinovirüs ailesi nedeniyle olur; kabaca 200den fazla virüs çeşidi ile soğuk algınlığına yakalanırız. Bu virüslere karşı bir ilaç yok, ayrıca aşılama da yok (hangi birine karşı aşı yapacaksınız!!!).

Nezle gribe göre daha hafif bir tabloya sahiptir. Üşüme hissi, kırıklık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif boğaz ağrısı, hapşırma ve hafif bir öksürük olabilir. Az da olsa ateş çıkabilir, genelde hastalık ilerleyip zatürre gibi tablolara sebep olmaz.

 

Grip: Influenza (flu oradan geliyor) A,B,C tipleri ile olur; ve genelde her yıl da başka bir tipi ile mevsimsel grip geçirilir. Aşı ile korunabilir, soğuk algınlığına göre ağır geçer ve kişiyi yatağa yapıştırabilir (paçavra hastalığı denmesinin sebebi bu). Ateş, yaygın vücut ağrıları (dayak yemiş gibi), aşırı yorgunluk, iştah kaybı ve kuru öksürük sıkça belirtileridir. İlerleyip ciddi komplikasyonlar yaratabilir; bebekler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, immün sistemi düşkün olanlar… riskli gruplardır ve mevsimlik aşı ile korunmaları bu sebeple önemlidir.

 

Kabaca ikisini ayırırken;

  • hapşırık, burun akıntısı, ateş az-yok…soğuk algınlığı
  • öksürük, ağrılar, ateş….grip

gibi ayrım düşünebilirsiniz.

 

Son bir not da koyarsak eğer; bu iki hastalık da antibiyotikle geçmez;tıkalı burun için tuzlu sular ve temizleme, ağrı ve ateş için uygun ateş düşürücüler, bol sıvı alımı, ballı -zencefilli ıhlamurlar, bol c vitamini, biraz probiyotik ve bolca sevgi ve ihtimam ile geçer…

 

Antibiyotik tedavisi, komplike olan olgularda doktor tavsiyesiyle ve uygun ajan kullanılarak yapılmalıdır.

 

Sağlıklı bir kış olsun, sevgiler.

Tekrar Kontrol edin!

Beşinci Hastalık = Eritema Enfeksiyozum

  Beşinci Hastalık = Eritema Enfeksiyozum ?Hastalık kendini nasıl gösterir?: Boğaz ağrısı, hafif ateş, baş …

Bir yanıt yazın