Eyvah! Bitlendik.

Öncelikle bu yazıyı yazmadan önce kaşınmaya başladığımı bildireyim ve sizin de okurken kaşınma hissi gelirse şaşırmamanızı ve huylanmadan yazıyı okumayı bitirmenizi öneririm :))

 

” Baş biti çocuklarda yayılım yaparak ortaya çıkar ve ailelerdeki erişkinlere de geçebilir. Bu çok küçük böcekler saçlı deriyi ısırarak yumurtalarını (sirke) güçlü bir ”yapışkan” ile saçlara bırakır. Baş biti olan kişide kaşınma olmayabileceği gibi özellikle saçlı derinin arkasına doğru ve ensede çok şiddetli kaşıntı olması mümkündür. Kişi bazen sadece saçlarda boncuk gibi dizilen sirkeleri farkeder. Bit kişiler arasında yakın temas ile, birlikte oynayan ve yatan çocuklarda, bitli şapkalar, yakalar, yastıklar, yüksek aralıklı mobilyalar, taraklar ya da fırçalar aracılığı ile bulaşır.

 

Bitleri öldürmek için doktorunuzun reçete ettiği veya önerdiği şampuan veya losyonu kullanın. Şampuan genellikle bol miktarda uygulanıp 5 dakika saçlı deri üzerinde bırakıldıktan sonra  durulanır. Losyon genellikle sürüldükten sonra 15 dakika bekletilir ve bölge yıkanır. Ürünlerin gözlerle temasından kaçınmalıdır; ayrıca kuvvetli zehir özelliklerinden dolayı çocuklar tarafından kazara içilmemesi için göz önünde bulunmadığından da emin olun. Kaşıntı, başarılı bir tedavi uygulanmasını takiben birkaç gün devam edebilir.  Tedaviyi yeniden uygulamayın, doktorunuza danışmadan tekrar şampuan ve losyon almayın. Bu tedavi ailede bit taşıma olasılığı bulunan kişilere aynı anda uygulanmalıdır.

 

Şampuan ve losyonlar sirkeleri öldürür ama saçlardan uzaklaştıramaz. Ölü sirkeler saçlardan uzaklatırılamıyor ve rahatsız ediyor ise aşağıdaki işlemler yapılabilir:

1-Eşit hacimde hazırlanan sirke ve su karışımında saçı iyice ıslatın,

 

2-Saçlı deri iyice ıslandıktan sonra havluya sarın veya duş bonesi takın; saçlara yapışmış sirkeleri gevşetmek için bu durumda en az 15 dakika bekleyin.

 

3-İnce dişli tarakla saçı hırpalamadan iyice tarayın. Evcil hayvan dükkanlarındaki pire tarakları da bu iş için kullanılabilir.

 

4-Saçı iyice durulayın ya da şapuan ile yıkayın.

 

5-İnatçı sirkeler için bu işlemi periyodik olarak tekrarlayabilirsiniz.

 

Yeterli tedaviden sonra bitler ve sirkeler ölür ve bulaşma riski kalmaz. Sirkeler hala saça yapışık olsa dahi çocukların okula gönderilmesinde sakınca yoktur.

 

Evde alınacak şu önlemler ile tekrarlayan bitlenmeyi ve diğer aile bireylerine bulaşmayı önleyebilirsiniz;

* Tarak ve fırçaları sıcak sabunlu suyla yıkayın,

* Şapkaları, özellikle kürklü yakaları, çarşafları, yastık kılıflarını yıkayın veya kuru temizlemeye verin; sıcak ütüyle ütüleyin.

* Bit olduğundan şüphelendiğiniz yatakları ve mobilyaları elektrikli süpürgeyle çektirin, temizleyin.

 

Erişkin bit insan vücudundan uzakta birkaç gün yaşayabilir, bu nedenle bütün mobilyaların temizlenmesi gereksizdir.”

 

* Gelişimsel Çocuk Nörolojisi Derneği, Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Dergisi; 2012; Sayı:3

Tekrar Kontrol edin!

Beşinci Hastalık = Eritema Enfeksiyozum

  Beşinci Hastalık = Eritema Enfeksiyozum ?Hastalık kendini nasıl gösterir?: Boğaz ağrısı, hafif ateş, baş …

Bir yanıt yazın