Yeni doğan bir bebeğin görme keskinliği 20/600dür; bu da bir yetişkin için neredeyse körlüğe eşdeğerdir. Bir aylık bir bebeğin görüşü çok zayıftır, ancak kendisine doğru gelen objeden sakınma refleksi vardır. 6 yaşına gelene kadar ise zaman içinde yavaş yavaş gelişen bir görme keskinliği vardır. Bu yaştan önce, çocuğunuzun bir yetişkin gibi göremediğini söyleyebiliriz.
2-3 aylık bebekler bazen baktıkları objelerden uzun süre gözlerini ayıramazlar, takip eden göz hareketleri ise kesintilidir; beyin gelişimiyle beraber o kesik hareketler kendini devamlı takip eden hareketlere bırakır. Uzaktaki objelere odaklanma yoktur; 1 karış (anne memesine mesafesi kadar) ile 3 karış arasında mesafeyi ancak görürler.
Renkleri algılamayan yenidoğan 4. Ayını doldurduğunda gelişen renk reseptörleri aracılığı ile bir yetişkin kadar iyi bir şekilde renkleri ayırt edebilir. Bebekler desenlere bakmayı severler, ama objeler arasındaki ton farklarını algılayamazlar; bu nedenle siyah beyaz gibi belirgin kontrastı olan cisimlere bakmayı tercih ederler; sizde belirgin kontrastlı oyuncakları tercih edebilirsiniz.
İki gözün beraber çalışmasıyla beraber derinlik algımız oluşur, yenidoğanda bu mümkün değilken 4 aylık bir bebekte artık derinlik algılanmaya başlar.
Yenidoğan döneminden itibaren bebekler yüzlere bakmaya bayılırlar, seçici değildirler, oyuncakların ağzı ve iki gözü varsa, size bakıyormuş gibi keyifle bakarlar; ancak 5 aylıktan itibaren gerçek yüzü algılamaya ve daha farklı bakmaya başlarlar.
Yaşamlarının ilk aylarındaki duyarlı dönemlerde bebeklerin katarakt gibi önemli göz sıkıntıları eğer hızla teşhis edilip de tedavi edilmezse ileride yaşıtlarının görme keskinliğini yakalayamayan yetişkinler olmaları kaçınılmazdır.
Katarakt, göz tembelliği ve şaşılık gibi sorunlar, bebekleri, görme keskinliğini kazanmaları için gereken deneyimden mahrum bırakırlar. Bu da bebeklerin görme sistemlerinin doğru gelişimini engelleyebilir.
Katarakt, göz bebeğinde fark ettiğiniz beyazlık, lensin bulanıklığıdır; çeşitli sebepleri ve tedavileri vardır, anne baba ve pediatrist tarafından fark edilmesi kolaydır.
Şaşılık iki gözün aynı yöne bakamamasıdır, anne baba ve doktor tarafından fark edilir.
Göz tembelliği ise genelde fark edilmez, göz doktorları tarafından teşhis edilir. Burada her iki göz de gayet sağlıklı görünürken, bir göz diğerine oranla çok daha az görür. Tek gözden kaynaklanan kırma kusuru veya şaşılıktan kaynaklanabilir, düzeltici gözlüklerle 1/3 hastada tembellik azalır. Başka bir yöntem de zayıf gözü çalıştırmak için sağlam olanı kapamadır.
Tüm erken görme bozukluklarında önemli olan sinirsel gelişimin hızını da dikkate alarak gecikmemek, ciddi bir zarar oluşmadan önlemimizi almak, tedaviye başlamaktır.
Benim size çocuk doktoru olarak tavsiyem, özel bir durum yok ise 1 yaşından sonra göz doktoruna bebeğinizi muayene ettirmeniz ve onun tavsiyesine de uygun olarak takiplere devam etmenizdir. Eğer doktorunuzla beraber gerek görülürse işin ehli ellerde daha erken göz muayenesi de yapılır ve gecikmelerden sakınılır.
Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim
Dr Öge Çultu Kantaroğlu