? Bebeğimiz doğduktan sonra ben genelde 2. ayında bir kalça USG ( ultrasonu) testi istiyorum. Bunu bir tarama testi olarak istiyorum, yani muayenemizde doğuştan kalça çıkığı düşünmediğimiz, tamamen normal hastalardan istiyorum. .? Bazen ailelerin kafalarında bir takım sorular oluyor ve tetkik yaptırmak kısmında çekimser davranıyorlar ve tetkikin yapılabilecek ayı da geçmiş oluyor ( 4 aydan sonra pek anlamı olmuyor). Nedir bu sorular ve cevapları nedir?!.? Soru: Radyolojik bir tetkik, çocuğa zarar verir mi?! ? Cevap:Ses dalgası ile bakılıyor( ultrason), yani nasıl gebelikte USG ile bebeğiniz karnınızda zarar görmeden bakıldıysa bu da aynı tetkik! Zararı yok, ışın vermiyoruz! Film çekmiyoruz. .? Soru: Kalça çıkığı düşünmüyorsak boşuna tetkik niye yapıyoruz ki?! Kalçası çıkık değilse ne gerek var, çıkıp çıkmadığı muayeneyle anlaşılmıyor mu??Cevap: Doğuştan Kalça Çıkığı (DKÇ), muayeneyle ve gerekirse direk filmle tanınır ve ortopedist tedavisini ve takibini almaya başlar. Bu kalça usg tetkikin amacı ise, muayene ile normal olan ama ileri dönemde kalça çıkığı tablosu geliştirebilecek ( evet ne yazık ki femur başı ve kalça eklemi arasındaki açılanma farkıyla bu risk var), yani DKÇ ye yatkın kalçayı bulmaktır. Bu tespit edilirse de ortopedi doktoru tarafından takip ve tedaviye alınan bebeğin kalça çıkığı gelişmesi ve ileride bir sürü ameliyata girmesi önlenebilir. .? Videodaki aile yurt dışına giden çocuk doktoru arkadaşımın bana emaneti Zeynep Elis’in tatlı anne babası. Zeynep Elis’in kalça usg’sindeki tespit sonucu tedaviye başlamışlar ve 1 ay sonra da bebeklerindeki bandaj çıkınca o 2-3 ayı belki hatırlamayacaklar ama çocuklarını nasıl bir sıkıntıdan kurtardıklarını çok iyi bilecekler. ..?Çocuğunuz için anne baba olarak en iyisini istersiniz, ben de doktoru olara istiyorum. O yüzden aşıları, kontrolleri, tedavileri ihmal etmeyelim. Sevgilerrrr ???.#doktoroge #ankaraçocukdoktoru #ankara #çocukdoktoru #kalçaçıkığı

Dr. Öge Çultu Kantaroğlu paylaştı: 1 Ekim 2018 Pazartesi

Annemizden, Yenidoğanlar için önerisi

? Bebeğimiz doğduktan sonra ben genelde 2. ayında bir kalça USG ( ultrasonu) testi istiyorum. Bunu bir tarama testi olarak istiyorum, yani muayenemiz de doğuştan kalça çıkığı düşünmediğimiz, tamamen normal hastalardan istiyorum.
.
? Bazen ailelerin kafalarında bir takım sorular oluyor ve tetkik yaptırmak kısmında çekimser davranıyorlar ve tetkikin yapılabilecek ayı da geçmiş oluyor ( 4 aydan sonra pek anlamı olmuyor). Nedir bu sorular ve cevapları nedir?!
.
? Soru: Radyolojik bir tetkik, çocuğa zarar verir mi?!
? Cevap:Ses dalgası ile bakılıyor( ultrason), yani nasıl gebelikte USG ile bebeğiniz karnınızda zarar görmeden bakıldıysa bu da aynı tetkik! Zararı yok, ışın vermiyoruz! Film çekmiyoruz.
.
? Soru: Kalça çıkığı düşünmüyorsak boşuna tetkik niye yapıyoruz ki?! Kalçası çıkık değilse ne gerek var, çıkıp çıkmadığı muayeneyle anlaşılmıyor mu?
?Cevap: Doğuştan Kalça Çıkığı (DKÇ), muayeneyle ve gerekirse direk filmle tanınır ve ortopedist tedavisini ve takibini almaya başlar. Bu kalça usg tetkikin amacı ise, muayene ile normal olan ama ileri dönemde kalça çıkığı tablosu geliştirebilecek ( evet ne yazık ki femur başı ve kalça eklemi arasındaki açılanma farkıyla bu risk var), yani DKÇ ye yatkın kalçayı bulmaktır.
Bu tespit edilirse de ortopedi doktoru tarafından takip ve tedaviye alınan bebeğin kalça çıkığı gelişmesi ve ileride bir sürü ameliyata girmesi önlenebilir.
.
? Videodaki aile yurt dışına giden çocuk doktoru arkadaşımın bana emaneti Zeynep Elis’in tatlı anne babası. Zeynep Elis’in kalça usg’sindeki tespit sonucu tedaviye başlamışlar ve 1 ay sonra da bebeklerindeki bandaj çıkınca o 2-3 ayı belki hatırlamayacaklar ama çocuklarını nasıl bir sıkıntıdan kurtardıklarını çok iyi bilecekler. .
.
?Çocuğunuz için anne baba olarak en iyisini istersiniz, ben de doktoru olara istiyorum. O yüzden aşıları, kontrolleri, tedavileri ihmal etmeyelim. Sevgilerrrr ???
.
#doktoroge #ankaraçocukdoktoru #ankara #çocukdoktoru #kalçaçıkığı

Tekrar Kontrol edin!

Acaba Maskeler Bizi Oksijensiz Bırakıyor mu?

Acaba Maskeler Bizi Oksijensiz Bırakıyor mu? Maske takalım mı takmayalım mı derken ben de son …