Çocuk diş hekimi Dr. Sezgi Şenol Tuna’nın (@drsezgisenoltuna ) bizim Efe’ye flor uygulamasını çekmiştim; nasıl bir işlemdir diye merak edenler için videomuz seyredilmek üzere hazırdır. ?.? Flor niye yapılsın ki?! Biz çocukken flor mu vardı? Florun kendisi zarar verici değil mi?! gibi sorular için de yine @drsezgisenoltuna ’nın kaleminden yazdım. .?3 yaşından itibaren flor uygulaması yapmanın herhangi bir sakıncası yoktur.❗️Özellikle süt dişlerinde çürük ve dolgu bulunan çocuklar, .❗️erken çocukluk döneminde diş̧ çürüğü ile tanışan çocuklar, .❗️sabit ortodontik tedavi gören çocuklar ve sağlık sorunları nedeniyle özel gereksinimi olan bireyler mutlaka yüzeysel florür uygulamalarından yararlandırılmalıdır. .?Bu durumda florür uygulamalarının bir kez uygulanmasının bir yararı yoktur, çocuğun en üst düzeyde yarar görebilmesi için her diş̧ grubunun sürmesinden sonraki üç yıl boyunca devam ettirilmesi ve en az yılda iki kez yapılması gereklidir.? Florürün zararlı etkileri kronik ve akut flüorür toksikasyonu olarak iki şekilde görülebilir. Kronik florür toksikasyonu, görülebilmesi için bireylerin yüksek dozda florüre büyüme ve gelişim döneminde yıllarca maruz kalması gereklidir. Bu olgularda alınan doza ve süreye bağlı olarak dişlerde (lekeli diş̧ minesi) ve kemiklerde florozis olarak adlandırılan durum ortaya çıkar. Akut toksikasyon ise kaza ile florür içeren ürünlerin çok miktarda vücuda alınması ile gerçekleşir. Macunların kontrolsüz kullanımda florürün dental florozise neden olabileceği ancak kanser, Down sendromu, konjenital malformasyonlar, küçük bebeklerde ölüm, ölüm, IQ/mental gerilik, iskeletsel florozis, guatr, primer dejeneratif demans, bilinçte azalma, menarş yaşı, idrar yolu taşları gibi diğer problemlerle ilişkisi konusunda kesin kanıtlar bulunmamaktadır. .?Çürük önlemek için kullanılan yüzeysel florür kaynakları toksik dozda florür içermemektedir ve güven vericidir. Diş̧ hekimlerinin önerdiği uygun miktarlarda kullanılan florür insan sağlığı üzerine hiçbir yan etki oluşturmamaktadır..#doktoroge #ankaraçocukdoktoru #çocukdoktoru #ankara #dişefloruygulaması #floruygulaması #çocukdişsağlığı

Dr. Öge Çultu Kantaroğlu paylaştı: 25 Haziran 2018 Pazartesi

Çocuklarda Flor uygulaması yapmanın herhangi bir sakıncası var mıdır?

Çocuk diş hekimi Dr. Sezgi Şenol Tuna’nın (@drsezgisenoltuna ) bizim Efe’ye flor uygulamasını çekmiştim; nasıl bir işlemdir diye merak edenler için videomuz seyredilmek üzere hazırdır. ?
.
? Flor niye yapılsın ki?! Biz çocukken flor mu vardı?
Florun kendisi zarar verici değil mi?! gibi sorular için de yine @drsezgisenoltuna ’nın kaleminden yazdım.
.
?3 yaşından itibaren flor uygulaması yapmanın herhangi bir sakıncası yoktur.

Özellikle süt dişlerinde çürük ve dolgu bulunan çocuklar,
.
erken çocukluk döneminde diş̧ çürüğü ile tanışan çocuklar,
.
sabit ortodontik tedavi gören çocuklar ve sağlık sorunları nedeniyle özel gereksinimi olan bireyler mutlaka yüzeysel florür uygulamalarından yararlandırılmalıdır.
.
?Bu durumda florür uygulamalarının bir kez uygulanmasının bir yararı yoktur, çocuğun en üst düzeyde yarar görebilmesi için her diş̧ grubunun sürmesinden sonraki üç yıl boyunca devam ettirilmesi ve en az yılda iki kez yapılması gereklidir.

? Florürün zararlı etkileri kronik ve akut flüorür toksikasyonu olarak iki şekilde görülebilir. Kronik florür toksikasyonu, görülebilmesi için bireylerin yüksek dozda florüre büyüme ve gelişim döneminde yıllarca maruz kalması gereklidir. Bu olgularda alınan doza ve süreye bağlı olarak dişlerde (lekeli diş̧ minesi) ve kemiklerde florozis olarak adlandırılan durum ortaya çıkar. Akut toksikasyon ise kaza ile florür içeren ürünlerin çok miktarda vücuda alınması ile gerçekleşir. Macunların kontrolsüz kullanımda florürün dental florozise neden olabileceği ancak kanser, Down sendromu, konjenital malformasyonlar, küçük bebeklerde ölüm, ölüm, IQ/mental gerilik, iskeletsel florozis, guatr, primer dejeneratif demans, bilinçte azalma, menarş yaşı, idrar yolu taşları gibi diğer problemlerle ilişkisi konusunda kesin kanıtlar bulunmamaktadır.
.
?Çürük önlemek için kullanılan yüzeysel florür kaynakları toksik dozda florür içermemektedir ve güven vericidir. Diş̧ hekimlerinin önerdiği uygun miktarlarda kullanılan florür insan sağlığı üzerine hiçbir yan etki oluşturmamaktadır.

.
#doktoroge #ankaraçocukdoktoru #çocukdoktoru #ankara#dişefloruygulaması #floruygulaması #çocukdişsağlığı

Tekrar Kontrol edin!

Acaba Maskeler Bizi Oksijensiz Bırakıyor mu?

Acaba Maskeler Bizi Oksijensiz Bırakıyor mu? Maske takalım mı takmayalım mı derken ben de son …